Xavier Cervera

Una inquietud que ve de lluny.
Compartir descobertes amb els visitants.

Fòrum Vicus neix de la voluntat d’encomanar la meva passió per Vic i la comarca d’Osona. Els proposo de compartir un seguit de recorreguts per redescobrir, junts, indrets, espais i racons que formen part del paisatge urbà d’un territori carregat de contrastos; d’un territori que ha sabut integrar tradició i modernitat, cultura i paisatge, art i patrimoni.

I els proposo de fer-ho des d’una òptica molt personal, la meva, més enllà de la que puguin haver conegut a través dels llibres d’història i de les guies turístiques. L’interès per l’anècdota, el relat oral, el testimoni humà recollit en múltiples converses informals han esdevingut un pòsit personal que, a través de Fòrum Vicus, voldria posar al servei de tots aquells a qui, com jo mateix, els agrada de preguntar-se què s’amaga rere les pedres que ens envolten.

Potser no és casual que, amb només 7 anys, aprofitant uns dies d’estiueig amb els meus avis, que s’hi allotjaven cada any, improvisés visites guiades al Santuari de la Salut entre els passavolants que, sorpresos, m’agraïen el gest espontani. O que a partir dels 12 anys acompanyés el campaner de la Catedral de Vic alguns diumenges a la tarda amb els grups que la visitaven, i que de tant en tant em deixés a mi de repetir alguna de les seves explicacions.

Aquesta incipient vocació per exercir com a guia informal del paisatge urbà va reflotar, l’any 2012, quan per primera vegada vaig rebre l’encàrrec de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Vic per realitzar una ruta a l’entorn de les antigues fornícules de la ciutat de Vic. Posteriorment també he pogut conduir recorreguts específics a través del cementiri de Vic, dels antics hospitals de la ciutat o pels ponts i camins històrics. Visions i recorreguts que conviden a remirar el nostre entorn més quotidià, embolcallat per un passat històric que ens fan redescobrir les nostres arrels humanes.

Em confesso enamorat de Vic!